Voormalige F1-coureurs zien Europese belangstelling voor IndyCar groeien

INDIANAPOLIS — Marcus Ericsson overwoog om in Amerika te racen nog voordat zijn Formule 1-contract afliep.

Het Indianapolis 500-debuut van Fernando Alonso vier jaar geleden intrigeerde de jonge Zweedse coureur en toen hij begon te kijken, zag hij een strakke, vermakelijke serie met open wielen waar iedereen kon winnen.

Dus toen Ericsson een vrije agent werd, verhuisde hij voor het seizoen 2019 naar de IndyCar met het team van Sam Schmidt. Hij werd niet behouden nadat McLaren een partner werd, maar belandde bij krachtpatser Chip Ganassi Racing.

Vandaag de dag kon Ericsson niet gelukkiger zijn en hij ziet een groeiende interesse van andere Europeanen. Romain Grosjean stapte dit jaar over naar de IndyCar en won bij zijn derde start de pole en eindigde als tweede.

“Ik denk dat Europa meer geïnteresseerd is in deze serie met mij, Alonso en Grosjean die hier komen”, zei Ericsson. “Meer mensen praten erover, kijken ernaar. Er zijn nog steeds wat vragen in de paddock over de ovals, maar de interesse is zeker groeien daar.”

Het komt ook naar voren tijdens de races.

Acht van de 33 starters in de Indianapolis 500 van afgelopen weekend hadden F1-ervaring, waaronder Ericsson, die 97 starts in het buitenland noteerde, en Simona de Silvestro, een voormalig testcoureur. De lijst bevat ook tweevoudig Indy 500-winnaars Juan Pablo Montoya en Takuma Sato, racekampioen 2016 Alexander Rossi en Pietro Fittipaldi, de kleinzoon van tweevoudig Indy-winnaar en tweevoudig wereldkampioen Emerson Fittipaldi.

De jongere Fittipaldi racete voor het eerst in de IndyCar in 2018 toen hij zes keer startte voor het team van Dale Coyne. Fittipaldi werkte de volgende twee seizoenen voor Haas F1 naast Grosjean en verving uiteindelijk zijn geblesseerde teamgenoot voor de laatste twee races van vorig seizoen. Dus toen Coyne Fittipaldi een kans aanbood om zich te herenigen met Grojsean en dit seizoen de ovale races van IndyCar te rijden in de auto met nummer 51, meldde Fittipaldi zich snel aan.

“Het is een heel pure vorm van racen, heel rauw racen”, zei hij. “Bij het testen van Indy-auto’s tijdens het voorseizoen, moet je dingen in de ophanging vinden om het beter te maken en er zijn zoveel verschillende strategieën, je racet gewoon.”

Grosjean lijkt ook goed thuis in de VS. Nadat hij begin mei de pole voor de Indy Grand Prix veroverde, zijn eerste op een groot circuit in 10 jaar, vertelde de Franse coureur aan verslaggevers dat hij erover dacht om zijn gezin naar de VS te verhuizen. De volgende dag maakte Grosjean zijn eerste grote podiumoptreden sinds 2015.

De belangstelling voor Amerikaans racen met open wielen nam af na de splitsing in 1995 tussen CART en de IRL, waarbij velen dachten dat de twee concurrerende series verwaterde versies waren geworden van een toch al inferieur raceproduct, ondanks de aantrekkelijkheid van het winnen van Indy.

Het grootste deel van de volgende kwart eeuw kwamen F1-coureurs naar Amerika omdat ze geen opties meer hadden.

Niet meer.

“Naar mijn mening, en je zult nooit een duidelijk of bevredigend antwoord krijgen, maar ik denk dat iedereen – of het nu F1, IndyCar of NASCAR is – het toptalent hetzelfde is”, zei tweevoudig IndyCar-kampioen Josef Newgarden. “Ja, we doen verschillende disciplines, maar ik denk dat het talentniveau hetzelfde is.”

De resultaten van Alonso hielpen ook het imago te veranderen.

Internationale racefans waren niet verrast toen de tweevoudig wereldkampioen uit Spanje zich in 2017 als vijfde kwalificeerde en streed voor de overwinning, totdat een motorstoring hem met nog 21 ronden te gaan knock-out sloeg. Alonso slaagde er vervolgens niet in om zich te kwalificeren voor de race van 2019 en hij eindigde als 21e in de race van vorig jaar.

“Ik ben een racer en de Indy 500 is de beste race ter wereld”, zei hij na afloop.

Toch was zijn deelname een herinnering aan de lange, rijke traditie van coureurs die tussen de twee series pendelen.

Van 1950 tot 1960 kende het internationale bestuursorgaan punten toe voor het wereldkampioenschap op basis van hun Indy-prestaties. Hoewel velen weigerden, kwamen Alberto Ascari en zijn door Ferrari aangedreven inzending in 1952 en vijfvoudig wereldkampioen Juan Manuel Fangio op Indy in 1958 naar voren in de voorhoede van een nieuwe trend om op Indy te racen.

In het volgende decennium werden F1-sterren elk jaar in mei een prominent onderdeel.

Tweevoudig F1-kampioen Sir Jack Brabham eindigde als negende in 1961. De mars omvatte Jim Clark, Graham Hill, Sir Jackie Stewart en Jochen Rindt – allemaal wereldkampioenen. Clark reed in 1965 naar de overwinning en Hill volgde in 1966. Hill blijft de enige coureur die de drievoudige kroon van autoracen wint: de 500, Le Mans en de Grand Prix van Monaco.

Een nieuwe generatie pogingen begon serieus nadat de oudere Fittipaldi in 1989 op Indy won. Nelson Piquet en Nigel Mansell maakten elk twee starts tussen 1992 en 1994, en toen Fittipaldi zijn tweede Indy-overwinning behaalde in 1993, Mansell, de F1-kampioen van 1992 , eindigde als derde en werd uitgeroepen tot de Indy 500 rookie van het jaar.

Af en toe is de migratie de andere kant op gegaan.

Mario Andretti, de Indy-winnaar van 1969, maakte 131 F1-starts en won de wereldtitel van 1978. Zijn zoon, Michael, maakte in 1993 13 starts bij McLaren’s F1-team voordat hij het volgende seizoen fulltime terugkeerde naar Indy-auto’s.

Andere Amerikanen die in de F1 hebben deelgenomen, zijn onder meer Dan Gurney, die wordt gecrediteerd met het starten van de champagneviering na het spuiten van AJ Foyt na hun overwinning op Le Mans in 1967; tweevoudig Indy-winnaar Rodger Ward en Indy-winnaar van 1972 Mark Donohue, Roger Penske’s eerste Indy-winnaar; en 1985 Indy-kampioen Danny Sullivan.

Alonso’s poging om Hill’s drievoudige kroon te evenaren, zorgde ervoor dat IndyCar weer cool leek in Europa.

“Ik denk dat toen Fernando langskwam, ze begonnen te kijken”, zei IndyCar-teameigenaar Michael Andretti. “Ik denk dat ze genieten van wat ze zien, want als je een racer bent, weet je wat goed racen is. In de F1 draait het vooral om de auto en als je achterloopt, is het moeilijk om in te halen. Maar hier kun je de ene week 25 worden en de volgende week toch winnen. Dat zien ze.”

Grosjean en Fittipaldi erkenden dat ze andere F1-coureurs kennen die de sprong zouden kunnen maken.

“Het zou me niet verbazen als er meer F1-coureurs naar hier willen komen”, zei Ericsson. “Ik race liever met een Indy-auto. Maar als ik op een testdag een lege baan heb, geef ik de voorkeur aan een F1-auto omdat de snelheden in de hoeken zijn gewoon te gek.”

Gerelateerde video:

CreditSource link

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Have-a-nice-bay
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0